Deelmobiliteit in Parkrijk

RijswijkBuiten is een voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid. Alle woningen en het openbaar gebied zijn uiterst duurzaam en gebouwd met aandacht voor thema’s als groen, water en het klimaat. Zo is de wijk gasloos en wordt elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. In deelgebied Parkrijk worden de duurzaamheidsambities van RijswijkBuiten een stap verder gebracht. Zo stroomt regenwater via een bovengronds afwatersysteem af naar omliggend water. Ook is er in Parkrijk deelmobiliteit in de vorm van (elektrische) deelauto’s en – fietsen beschikbaar die door bewoners kunnen worden gebruikt. Delen in plaats van bezit is in meerdere opzichten duurzaam en heeft een positief effect op de leefbaarheid van Parkrijk.

Slim omgaan met mobiliteit
Parkrijk wordt een zeer kindvriendelijke wijk, met autoluwe en autovrije straten. Kenmerkend is dat langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers, veel ruimte krijgen. Zo wordt door de wijk een autoluwe voetgangers- en fietszone aangelegd, die de west- en oostzijde van Parkrijk via de parkzone met elkaar verbindt. Onderdeel hiervan is de schoolroute met speeltoestellen die er voor zorgt dat kinderen zo veilig en speels mogelijk naar school kunnen lopen of fietsen. 

Deelmobiliteit in Parkrijk
In Parkrijk is per woning één parkeerplaats per woning voorzien en 0,3 parkeerplaats voor bezoekersparkeren. Om de mobiliteitsbehoefte veilig te stellen worden op een aantal centrale plekken in de wijk worden op loopafstand van de woningen mobiliteitspunten, zogenaamde Hely Hubs, van deelvervoerder Hely gerealiseerd. Op deze verzamelpunten zijn een aantal (elektrische) deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar, die door alle bewoners van Parkrijk kunnen worden gebruikt.

Het doel is het stimuleren van het gebruik van deelauto’s en deelfietsen als alternatief voor persoonlijke parkeerruimte.  Daarmee dragen deze slimme vormen van deelmobiliteit bij aan de duurzaamheid én leefbaarheid van Parkrijk. We gaan slim om met energie en er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers.

Hoe werkt het?

  • Om gebruik te maken van de deelmobiliteit registreert u zich als gebruiker bij deelvervoerder Hely. Op basis van uw mobiliteitsbehoefte kunt u kiezen voor een betaald of onbetaald abonnement.
  • Vervolgens kunt u eenvoudig via de app van Hely een deelauto of – fiets reserveren. Zodra uw rit begint opent u het door u gekozen voertuig door middel van de Hely app. Na afloop van uw rit brengt u het voertuig terug naar de Hely Hub. Het is dus niet mogelijk om de auto of fiets op een andere plek achter te laten.
  • U betaalt maandelijks voor uw ritten via automatische incasso. Op basis van uw mobiliteitsbehoefte kunt u kiezen voor een betaald of onbetaald abonnement. Kijk voor meer informatie over de verschillende abonnementen en de tarieven op www.hely.com/parkrijk.

Locaties (toekomstige) Hely Hubs in Parkrijk

De locaties op bovenstaande plattegrond zijn indicatief en er kunnen daarom geen rechten aan worden ontleend. Kijk voor meer informatie op www.rijswijkbuiten.nl/deelmobiliteit

De voordelen van deelmobiliteit in Parkrijk

Centraal
De vervoermiddelen worden op een aantal centrale plekken verspreid over de wijk aangeboden. Zo weet iedereen altijd precies waar men het vervoermiddel kan vinden én achterlaten.

Samen delen
Het delen van mobiliteitsvoorzieningen verlaagt de parkeervraag en bevordert de leefbaarheid van Parkrijk. Delen doet u samen met uw (nieuwe) buren. Dat schept een band.

Duurzaam
Delen in plaats van bezit: dat is duurzaam. Met deelvervoer bespaart u veel CO2 en fossiele grondstoffen.

Flexibel
Met Hely reist u zoals u wilt: op elk moment, met een voertuig naar keuze. Neem bijvoorbeeld op een zonnige dag een elektrische fiets naar het werk of ga erop uit met de kinderen in de bakfiets.

Voordelig
Het gebruikstarief bij Hely is all-in: geen borg, geen extra kilometerkosten en tanken is kosteloos. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent en krijgt u geen verrassingen achteraf. 

Alles is geregeld
De verzekering maar ook hulp onderweg is voor u geregeld. Bovendien hoeft u niet om te kijken naar het onderhoud of het wassen van de voertuigen.

Makkelijk
Openen, sluiten, reserveren en starten; simpel met een druk op de knop in de app. Binnen een paar klikken bent u op pad!